invisible hit counter
≡ Menu

Cara Mengecilkan Perut

tip mengecilkan perut, alat mengecilkan perut, mengecilkan lengan dan perut, petua mengecilkan perut, tips mengecilkan perut bagi wanita,

Jika anda mengalami masalah perut buncit dan ingin mengempiskannya, anda tidak perlu berputus asa kerana terdapat beberapa cara yang boleh membantu anda.

Individu yang mengalami masalah perut buncit akan mengalami masalah dari segi keyakinan dan juga penampilan. Antara beberapa faktor yang menyebabkan berlakunya perut buncit adalah pengambilan makanan yang tidak sihat dan kurang bersenam.

Berikut merupakan beberapa tips mengempiskan perut:

 • Khasiat air putih/mineral – air putih akan membantu membersihkan organ dalaman dalam tubuh seseorang. Selain itu, ia juga akan membantu memudahkan sistem pencernaan berjalan dengan lancar dan terhindar daripada dijangkiti sebarang penyakit. Secara tidak langsung ia akan memberikan kesihatan yang baik kepada tubuh manusia dan mengempiskan masalah perut buncit. Oleh itu, perbanyakkanlah minum air putih yang bersih kerana ia juga memberikan tenaga kepada anda.
 • Bersenam/olahraga – Anda yang mengalami masalah perut buncit boleh melakukan senaman sebagai langkah mengempiskan perut. Hal ini kerana melalui senaman ia dapat memberikan kita berat badan yang ideal sesuai dengan berat badan. Senaman juga memberikan tubuh badan yang sihat dan cergas. Pelbagai aktiviti senaman boleh dilakukan seperti jogging, push-up dan sebagainya.
 • Kurangkan pengambilan garam yang berlebihan – pengambilan kandungan garam dalam makanan akan menyebabkan berlakunya penambahan sodium terhadap cairan tubuh yang akan melambatkan mekanisme dalam tubuh seseorang manusia. Kesannya, ia akan menyebabkan berlakunya perut buncit kepada individu tersebut kerana perut akan menjadi kembung dan penuh akibat masalah pengeluaran air yang tidak sempurna. Selain itu, adalah tidak digallakkan untuk mengambil makanan yang mengandungi karbohidrat. Hal ini bermaksud, gaya pemakanan yang sihat diperlukan untuk memastikan kesihatan perut anda dan terhindar daripada masalah perut buncit.
 • Jauhi stress – jadikan kehidupan anda sesuatu yang menggembirakan tanpa terbeban dengan masalah. Jika anda mempunyai masalah, selesaikan dengan baik dan cuba untuk menjadikan masalah tersebut sebagai bukan bebanan. Hal ini kerana stress biasanya akan membuatkan seseorang meningkat nafsu makan dan menyebabkan kesukaran tidur. Selain itu, hindarkan daripada tidur setelah makan kerana ia akan menjadikan perut mudah untuk buncit. Oleh itu, adalah lebih anda banyak ketawa kerana ia akan membantu anda membakar kalori serta lemak yang terdapat dalam tubuh.
 • Ubat pelangsing – jika anda mengambil keputusan untuk mengambil ubat pelangsing yang terdapat dalam pasaran, anda haruslah berhati-hari kerana dikhuatiri ia akan memberikan kesan sampingan kepada kesihatan anda. oleh itu, adalah lebih baik jika anda mendapatkan nasihat daripada doktor atau pakar yang lebih mengetahui mengenai ubat yang sesuai untuk anda.
 • Selain itu, khidmat dan nasihat yang diberikan doktor juga akan mengelakkan anda daripada menghidapi kesan sampingan berbahaya yang mungkin akan mempengaruhi tahap kesihatan anda.
4 comments… add one
 • kakipromo November 23, 2014, 5:41 pm

  susah nak cari cara nak atasi perut buncit, semoga semua berjaya atasi perut buncit

 • Diana Putri March 25, 2015, 7:37 am

  Trims atas cara mengatasi perut buncit yang dipaparkan dalam artikel ini, sangat bermanfaat bagi si perut buncit.

 • Bali Tour May 18, 2015, 9:37 am

  terima kasih atas informasinya 🙂

 • kempiskanperutbuncit September 9, 2015, 8:52 am

  lakukan setiap hari selama sebulan anda akan lihat kesan yang baik utk kempiskan perut yang buncit

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.