invisible hit counter
≡ Menu

Beza Madu Royal Jelly dengan Madu Asli biasa

Beza Madu Royal Jelly

Pertama sekali sudah tentu tahapnya. Madu susu lebah ( Royal Jelly) disediakan khas untuk ratu lebah sahaja. Fakta ini sahaja sudah membuktikan betapa keberkesanan dan keutuhan bahan susu lebah berbanding madu asli biasa.

Kedua, dari segi rupa, warna, dan rasanya. Susu lebah berwarna putih kekuningan dan agak cair manakala madu asli biasa berwarna keemasan. Rasa susu lebah juga lebih kemasaman berbanding madu asli biasa yang berasa manis.

Ketiga adalah proses dalam badan lebah. Susu lebah melalui kelenjar hipofaringeal sebelum distorkankeliling telur bakal ratu lebah.

Paling utama adalah ketahanan. Madu asli biasa bertahan dalam tempoh yang lama ( malah dianggap elok sampai bila-bila melainkan dicampurkan dengan apa-apa bahan lain), manakala susu lebah hanya mampu bertahan selama 3 hari tanpa cara penyimpanan dan penyejukan yang betul. Inilah punca penting kita harus memilih pembekal yang berkemahiran dan boleh dipercayai. Jika tidak, kebarangkalian membeli susu lebah yang rosak adalah tinggi.

 Madu Asli biasa

Bezakan madu asli dengan tiruan

Sebenarnya madu asli masih dapat menarik semut. Hal ini disebabkan oleh kandungan madu asli itu sendiri iaitu ialah jenis fruktosa iaitu 300 molekul glukosa. Selain itu, adalah kebiasaan ia menjadi sedikit pejal apabila disimpan dalam peti sejuk, dan menghasilkan gegelung di bahagian atas cecair. Itu merupakan bahan-bahan asli ( lilin madu dan debunga) yang tercampur dalam madu dan terpisah disebabkan kelikatan yang berbeza.Antara cara terbaik menguji sama ada madu itu madu asli atau tiruan adalah:

 

Teknik Pertama:

Panaskan setengah sudu besar madu lebah di atas api lilin, jika buih-buih yang terhasil kecil seperti air mendidiAh bermakna tiruan.dansekiranya buih- buih terhasil besar dan terus membuak jika dipanaskan menunjukkan madu tersebut asli.

Teknik Kedua:

Apabila dicampur dengan air biasa dalam satu gelas ia tidak cepat larut malah ia terus jatuh ke dasar gelas (Hal ini disebabkan kepekatan madu asli lebih likat berbanding air).

Teknik Ketiga:

Bila dititis atas kertas ia tidak akan meninggalkan kesan apabila dilap

Teknik Keempat:

Celupkan kepala mancis ke dalam madu. Kepala macis yang terkena cairan madu masih boleh dinyalakan bila digesek.

Bagimana Anda Ingin mencuba Royel Jelly?

Kami ada menjualnya dengan harga yang sangat Murah:

STOK DAH HABIS

1 kotak 600mg Rm35 sahaja free pos 

1 Kotak 1000mg Rm45 sahaja free pos

Berminat?

Boleh Sms/whatsapp ” RJ” ke 014- 5444 383

” Royel Jelly Kulit Cantik Putih Gebu dan berseri “

3 comments… add one
  • nurul November 17, 2014, 6:16 am

    adakah pihak cik/encik masih ada menjual produk royal jelly tersebut?

    • Kedai Online November 17, 2014, 6:54 am

      Ya kami masih menjual royal jelly 600mg dan juga 1000mg

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.